Tulburarile de personalitate partea a II-a


TULBURARILE DE PERSONALITATE

Partea a II-a

Tulburari de personalitate din grupa B

Tulburarea de Personalitate de tip Borderline

Numele acestei tulburari de personalitate a aparut in jurul anilor 1940-1950, cand medicii si psihologii de atunci faceau studii serioase in legatura cu manifestarea acestei tulburari. Ei au considerat atunci ca aceasta tulburare se afla la granita (border), dintre nevroza si psihoza.

Cauzele acestei tulburari de personalitate de tip borderline sunt:

 • Factorii genetici: studii efectuate pe gemenii monozigoti atesta faptul ca tulburarea este prezenta la ambii gemeni. S-a constatat ca tulburarea este prezenta la un parinte sau la rudele pacientilor ce au aceasta tulburare.
 • Factori de mediu: experiente traumatizante in copilarie.
 • Anomalii sau disfunctii cerebrale: cercetarile in acest domeniu, scot in evident unele modificari in anumite arii cerebrale, cu rol in reglarea activitatii emotionale (impulsivitate – agresivitate). Neurotransmitatorii cerebrali responsabili cu reglarea dispozitiei (serotonina) nu functioneaza normal.

Tulburarea debuteaza la inceputul varstei adulte. Personalitatea de tip borderline reprezinta un camp propice pentru aparitia schizofreniei.

Una dintre caracteristicile principale ale acestei tulburari este: instabilitatea si inpulsivitatea in relatii interpersonale. Aceste caracteristici esentiale se manifesta prin:

 • Eforturi disperate de a evita abandonul real sau imaginar;

Ei cred ca aceasta abandonare, implica faptul ca, ei sunt rai. Eforturile lor de a evita abandonarea ii pot determina la actiuni impulsive (de exemplu comportamente suicidare).

 • Relatii interpersonale instabile si intense ce alterneaza intre idealizare si depreciere;

Adica pot trece rapid de la idealizarea unor oameni, la devalorizarea lor, avand impresia ca persoana din apropierea lor nu le da atentia cuvenita. Indivizii cu personalitate de tip borderline sunt inclinati spre schimbari dramatice in parerea lor despre alti oameni;

 • Impulsivitate in cel putin doua domenii cu potential autodistructiv (alimentare compulsiva, consum de substante, comportament sexual impulsiv). De asemenea ei pot juca jocuri de noroc, sau cheltui bani in mod iresponsabil. Se pot angaja in relatii sexuale periculoase, pot conduce autoturismul in mod imprudent;
 • Comportament suicidal recurent, gesturi si amenintari, automutilare; Suicidul complet survine uneori dupa un numar de amenintati si comportament automutilant.
 • Izbucniri de furie si dificultati de a-si controla furia;
 • Instabilitate afectiva, datorate unei reactivitati accentuate a dispozitiei (iritabilitate sau anxietate, ce poate dura de la cateva ore la cateva zile); Poate exista o perturbare de identitate, caracterizata printr-o imagine de sine sau constiinta de sine persistent instabila. Pot exista schimbari bruste in opinii si planuri in cariera si orientare sexuala, in genul de a alege  tipurile de amici;
 • Sentimentul de gol sufletesc;
 • Ideatie paranoida tranzitorie, asociata cu stresul sau simptome disociative severe;

Dispozitia distrofica a celor cu tulburare de personalitate de tip borderline, este intrerupta uneori de perioade de manie, panica sau disperare. Aceste stari pot reflecta reactivitatea externa a individului la stresuri interpersonale.

Indivizii cu acest gen de personalitate se plictisesc repede, prin urmare sunt mereu in cautare a “ceva de facut”.

Tulburarea de personalitate de tip borderline apare de multe ori concomitent cu tulburarile afective. Din aceasta cauza este important sa se faca de catre psihologul clinician, un diagnostic diferential.

 

Tulburarea de Personalitate Antisociala

Elementul esential al acestei tulburari de personalitate il constituie un pattern pervaziv de desconsiderare si violare al drepturilor altor persoane. Tulburarea incepe in perioada copilariei sau adolescentei si se continua in perioada adulta. Acest pattern determinant al tulburarii de personalitate antisociala, a fost denumit: psihopatie, sociopatie sau tulburare de personalitate disociala. Elementele centrale ale tulburarii de personalitate antisocial sunt:

Impostura si manipularea, cu scopul unui profit personal.

Pentru a primi diagnosticul de tulburare de personalitate antisocial, individul trebuie sa aiba cel putin 18 ani dar si un istoric de cateva simptome de tulburare de conduita, in jurul varstei de 15 ani. Prin tulburare de conduita intelegem un comportament agresiv prin care drepturile fundamentale si normele sociale ale oamenilor sunt violate.

Aceste comportamente sunt:

 • agresarea oamenilor si animalelor;
 • distrugerea de proprietati;
 • furtul;
 • minciuna;
 • practicarea unor profesiuni ilegale;

Indivizii cu acest gen de tulburare de personalitate antisocial, nu reusesc sa se conformeze normelor sociale referitoare la comportamentul legal. Ei desconsidera dorintele, sentimentele si drepturile altora. Mint in mod repetat, escrocheaza si simuleaza. Prin urmare comit mereu acte ce reprezinta motive de arest, de multe ori petrecand multi ani in institutii penale.

Exista si riscul, datorita comportamentelor lor, sa moara prematur, de exemplu prin accidente, suicid, omucideri.

Ei sunt incapabili de a avea planuri mari in viata, planuri de viitor. Deciziile lor sunt de multe ori luate pe moment si fara a avea in vedere si consecintele nefaste care se ivesc.

Aceste persoane au adesea schimbari de domiciliu dar si de locul de munca.

Persoanele cu o personalitate antisociala sunt agresivi si iritabili. Ei pot avea comportamente sexuale riscante, pot face uz de substante interzise, de alcool, pot conduce autoturisme sfidand reguli de circulatie, fapt ce-i face iresponsabili moral. Antisocialii manifesta si o iresponsabilitate financiara, in sensul ca nu-si achita datoriile financiare. Ei nu au remuscari pentru actele lor, de multe ori spunand despre victimele lor, ca-si merita soarta. Indivizii cu tulburare de personalitate antisocial nu sunt buni parinti, de cele mai multe ori isi abandoneaza copiii. Tulburarea de personalitate antisociala poate sa se asocieze cu tulburarea anxioasa, tulburarea in legatura cu o substanta, tulburarea depresiva, jocuri de noroc, tulburari somatoforme, tulburarea de personalitate de tip borderlin, narcisica si histrionica.

Tulburarea de personalitate antisocial este mai frecventa printre rudele biologice de gradul 1. Studiile psihologice facute in cazul acestor tulburari au indicat faptul ca si la  unii copiii adoptati s-a manifestat aceasta tulburare antisociala. Concluziile au fost ca: un rol important il joaca atat factorii genetici cat si factorii de mediu.

Tulburarea de Personalitate Narcisica

Numele acestei tulburari vine din mitologia greaca, din una dintre legendele sale,  potrivit careia Narcis era fiul zeului fluvial Cephisos si al nimfei Liriope. Narcis era un tanar frumos si chipes de care se indragosteau toate fetele si chiar  barbatii dar el ramanea indiferent fata de atentiile si sentimentele acestora. Legenda spune ca de Narcis s-a indragostit nimfa Echo (era insotitoarea zeitei Hera) de o frumusete ireala, dar si ea a fost respinsa de Narcis, murind de durere. Nimfa Nemesis rapusa de durerea nimfei Echo s-a razbunat pe Narcis facandu-l sa-I fie sete, sa bea apa dintr-un rau si asa sa-si vada chipul in apa. Atat de tare se indragosteste de chipul sau oglindit in apa, incat nu mai pleaca de acolo si moare de durere ca nu poate ajunge la tanarul ce se vedea din apa (nu a inteles ca este imaginea sa). Nu dupa mult timp s-a transformat intr-o floare numita narcisa. Narcis este simbolul iubirii de sine, dar si al necunoasterii de sine insusi.

Revenind la psihologia clinica, elementul esential al acestei tulburari de personalitate narcisica il constituie un pattern de grandoare si autoimportanta, exagerand  cu privire la realizarile si talentele lor, dar si necesitatea de a fi admirati si recunoscuti ca superiori. Ei isi supra estimeaza capacitatile, pot fi adesea laudarosi si exagerati. Indivizii cu tulburarea de personalitate narcisica nu sunt empatici.

Au preocupari legate cumva de arta si-si doresc un succes nelimitat, sunt foarte preocupati de putere, stralucire, frumusete si de iubiri ideale. Uneori mediteaza la privilegii mult asteptate si se compara cu personae marcante dintr-un anumit domeniu profesional. Au credinte legate de faptul ca sunt aparte si “unici” si nu pot fi intelesi de toti oamenii. Doresc sa se asocieze numai cu oameni speciali aflati pe o anumita treapta sociala. Acesti indivizi ce fac parte din tulburarea de personalitate narcisica, au o stima de sine foarte marita, prin valoarea idealizata pe care ei o atribuie celor cu care se asociaza. Ei sunt preocupati de la: cum arata fizic (si in acest caz trebuie sa arate perfect), la cat de bine sunt vazuti de ceilalti si mai ales, ce imbraca. Asa se face ca aceasta preocupare se transforma intr-o necesitate de a fi ei in central atentiei si mai ales de a fi admirati. Prin urmare ei doresc sa aibe parte si de un tratament mai special din partea oamenilor. Termenul folosit in D.S.M. IV- este acela de: “sentiment de indreptatire” adica, pretentii exagerate de tratament favorabil sau de supunere automata la dorintele sale, din partea celorlalti.

De multe ori indivizii cu o personalitate narcisica sunt profitori, adica profita de altii pentru atingerea propriilor scopuri. Acesti indivizi cu o personalitate narcisica asteapta daruire din partea persoanelor apropiate, solicitandu-le enorm, fara a lua in calcul sacrificiul acestora. Prietenii dar si relatiile romantice si le face numai daca acestea sunt dispusi sa promoveze idealurile lor de marire.

Din pacate sunt lipsiti de empatie, adica au o raceala emotionala, au dificultati in a recunoaste sentimentele si dorintele altora, au o lipsa de interes pentru aproapele sau.

O alta caracteristica negative a indivizilor cu tulburare de personalitate narcisica este invidia. Ei sunt invidiosi pe altii,  pentru succesele lor, pentru averea lor, pentru fizicul lor, cred ca numai ei, ar merita toate aceste date. De multe ori prin comportamentul lor arogant, pot devaloriza o persoana. In ultima instanta cred ca altii sunt invidiosi pe ei.

Indivizii cu aceasta tulburare pot avea un comportament arogant si sfidator.

 

 

Personalitatea de Tip Histrionica

Elementul esential al tulburarii de personalitate il constituie teatralismul, astfel manifestandu-si dorinta de a fi in prim plan, de a atrage cel mai mult atentia celorlalti. Persoanele cu acest tip de tulburare histrionica au o constructie emotionala excesiva si comportamentul de cautare a atentiei. Acest comportament incepe din copilarie si se continua si in perioada adulta.

Criteriile de diagnostic sunt:

 • Indivizii cu aceasta tulburare histrionic se simt incomodati atunci cand nu se afla in central atentiei. Te obosesc prin entuziasmul lor, manifestand tendinta spre flirt. De multe ori acesti indivizi, prin manifestarea lor de a fi in mijlocul evenimentelor isi atribuie rolul de” suflet al reuniunii”. O alta caracteristica este aceea de a inventa intamplari sau de a creea scenarii, tocmai pentru a atrage atentia asupra lor. Necesitatea acestor indivizi cu o tulburare histrionica, se vede si in cabinetul de psihologie, de exemplu ei flateaza psihologul, fac cadouri, isi descriu simptomele dramatizandu-le, apoi la fiecare vizita adauga altele noi..

-Interactiunea cu alte persoane noi este caracterizata de un comportament seducator sau provocator sexual, inadecvat momentului.

Acest comportament este indreptat, atat spre persoanele fata de care individul are un interes sexual, dar si in cadrul unor relatii sociale, de exemplu la locul de munca.

 • Prezinta o schimbare rapida si o expresie superficiala a emotiilor;
 • Se folosesc de aspectul lor fizic, pentru a atrage atentia asupra sa;
 • Sunt foarte preocupati de impresia pe care o fac, asupra altor persoane, cheltuind mult timp, energie si bani pe inbracaminte, tocmai pentru faptul de a deveni foarte atragatori. Sunt deranjati de comentariile critice cu privire la aspectul lor.
 • Au un stil de a vorbi foarte impresionistic si lipsit de detalii, cuvintele sunt exprimate cu fler dramatic;
 • Prin stilul lor manifesta: autodramatizare, teatralism, o expresie exagerata a emotiilor.
 • Isi imbratisaza cunostintele cu o ardoare excesiva, mai mult decat normal.
 • Sunt sugestionabili, adica usor de influentat de altii sau de anumite circumstante;
 • Ei considera relatiile a fi mai intime decat sunt in realitate;

Indivizii cu tulburare de personalitate histrionica, se confrunta cu dificultati in obtinerea intimitatii emotionale si sexuale. Uneori isi controleaza partenerii prin manipulare emotionala. Sunt dornici de noutate si senzatii tari, cu tendinta de a deveni penibili. Neglijaza adesea relatiile pe termen lung, tocmai pentru a da loc relatiilor noi.

Diagnostic diferential: tulburarea de personalitate de tip histrionic, are un element in comun cu tulburarea de personalitate borderline, adica: cauta atentia celor din jur, au un comportament manipulativ, au emotii ce se schimba rapid. Ele se deosebesc insa prin comportamentul autodistructiv intalnit la borderline.

Indivizii cu tulburare histrionic au in comun cu indivizii cu tulburare antisocial: tendinta de a fi impulsivi, superficiali, cautatori de aventura, manipulatori. Persoanele cu tip de personalitate histrionic, nu se angajaza in comportamente antisociale.

De retinut este ca nu se cunosc cauzele acestor tulburari de personalitate. Cei mai multi medici si psihologi vorbesc despre un model bio-psiho-social etiologic. Acesti factori interactioneaza intre ei slefuind personalitatea unui individ si care in functie de mediul sau familial( modelele copilariei), isi formeaza personalitatea, facand fata provocarilor si stresului ivit in viata.

 

Bibliografie selectiva:

Anna Ferrari: Dictionar de mitologie greaca si romaneasca, Ed. Polirom Iasi 2003

DSM-IV- TR. Coordonator stiintific Dr. Prof.  Aurel Romila