Tulburarile de personalitate


Prima parte

Ce sunt tulburarile de personalitate?

Trebuie spus de la inceput ca “Tulburarile de personalitate” nu sunt boli ci dezvoltari dizarmonice ale structurilor psihice, intalnite la unele persoane.

Etiologia tulburarilor de personalitate, considera drept factori determinanti in aparitia acestor tulburari factorii biologici, factorii genetici  care impletiti cu factori de mediu, formeaza o constructie dizarmonica a personalitatii.

Dupa D.S.M-IV-R tulburarile de personalitate sunt: ”patternuri durabile de percepere, relationare si gandire, despre ambianta si sine insusi, manifestate intr-o gama larga de contexte sociale si personale.”

Considerate a fi si tulburari de caracter, tulburarile de personalitate sunt scheme dezadaptative ce nu se incadreaza in tiparul clasic de boala, dar nici de normalitate. Prin urmare ele nu au un debut limitat de timp si nici o perioada de staza.

Caracteristica principala a tulburarilor de personalitate este suferinta, atat a persoanei care prezinta o tulburare, cat si a apropiatilor ei (adica persoana in cauza determina prin comportamentul sau o suferinta celor din mediul familial). Persoanele cu aceste tulburari nu au capacitatea sa se schimbe, deoarece nu detin o flexibilitate in gandire (aceasta fiind rigida si distorsionata), apoi au dificultati de control asupra impulsurilor comportamentale, generand distres.

Aceste tulburari pot fi:

  • egodistonice, adica persoana traieste o stare de distres, are o traire afectiva negativa ce are legatura cu prezenta tulburarii de personalitate, pe care o accepta;
  • egosintonice, in acest caz persoana in cauza nu accepta ca are o tulburare de personalitate, in acest caz traieste o stare de distress, legata de faptul ca cei din jur nu-l accepta asa cum este.

Caracterizari:

-Incep sa se schiteze din perioada copilariei

-prind contur in perioada adolescentei

-patternul este stabil la inceputul varstei adulte

-insotesc personalitatea de-a lungul intregii sale existente.

Caracteristica acestor tulburari este mentinuta de specificul unor trasaturi ce persista in comportamentul unor persoane, determinand-o sa fie neadecvata. Sunt oarecum afectate trasaturile: cognitive, relationale, afective.

Exista mai multe clasari ale tulburarilor de personalitate. Asociatia de Psihiatrie Americana, a impartit tulburarile de personalitate in 3 grupe:

Grupa A – include tulburari de personalitate oarecum ciudate, ce au o trasatura comuna: excentricitatea. Aici sunt incluse tulburari de tip paranoid, schizoid si  schizotipal.

Grupa B, tulburarile de personalitate, caracterizate prin dinamica, emotie si imprevizibil. Cuprind tulburari de tip: antisocial, borderline, histrionic si narcisic.

Grupa C, include tulburari de personalitate de tip evitant, dependent, obsesiv-compulsiv. Factorul comun al acestor tulburari este anxietatea si teama.

Alte tulburari de personalitate:

Tulburare de personalitate: pasiv-agresiva

Tulburare de personalitate: depresiva

Apar si situatii in care persoanele prezinta concomitent, caracteristici specifice mai multor tulburari de personalitate din diferite grupe.

Sunt situatii cand o tulburate de personalitate ce prin manifestarea ei nu detine toate criteriile, pentru a constitui un tablou clinic specific unei tulburari de personalitate. In acest caz tulburarea  va fi declarata: ne specifica.

Sunt situatii  cand anumite personalitati: obsesionale sau isterice sau evitante….se asociaza cu termini de decompensare nevrotica. Sunt si personalitati ce ofera terenuri de decompensare psihotica. Din aceasta cauza este foarte necesar sa se faca diferenta intre o tulburare a personalitatii si modurile de decompensare.

Diagnosticul de tulburare de personalitate “necesita o evaluare a patternurilor, de functionale ale individului pe termen lung, iar elementele de personalitate particulare, se manifesta de la inceputul perioadei adulte” (D.S.M.-IV-R). In stabilirea diagnosticului de tulburare de personalitate, nu se va lua in seama, caracteristicile ce apar ca urmare a stresorilor situationali. Se iau in considerare doar acele trasaturi de personalitate stabile in decursul timpului.

Tulburarile de personalitate din grupa A:

Tulburarea de Personalitate de tip Paranoida

-se caracterizeaza prin:

  • Neincredere, suspiciune fata de ceilalti, care se manifesta in mai multe modalitati: cred ca sunt exploatati, inselati, urmariti
  • Dubii nejustificate ce se refera la loialitatea prietenilor
  • Au frici in legatura cu informatiile pe care le detin, in sensul ca acestea ar putea fi folosite de cineva impotriva lor
  • Cred uneori ca le este pusa la indoiala reputatia, fapt ce ii determina sa devina agresivi
  • Poarta pica (sunt ranchinosi) pe cei ce le adreseaza injurii
  • Au suspiciuni recurente, fara justificare, cu privire la fidelitatea sotului (sotiei), sau a prietenilor.

 

Tulburarea de Personalitate de tip Schizoida

 

Se caracterizeaza prin:

Au un pattern pervasiv de detasare din relatiile sociale, isi exprima destul de redus emotiile atunci cand se afla in situatii interpersonale.

Detasarea si expresivitate emotionala redusa, manifestata in urmatoarele modalitati:

-Nu-si doreste si nici nu agreeaza relatii apropiate, inclusiv cu rudele

-Este solitar, in activitatile lui nu-i include si pe alti, preferand sa-si petreaca timpul mai mult singur

-Nu are activitati preferate, dar se simte atras de sarcini mecanice sau abstracte, matematice, jocuri pe calculator

-Este indiferent la aprecierile ce vin din partea apropiatilor

-Este detasat, rece si lipsit de emotii

-Nu are prieteni apropiati

-Nu este interesat de relatii sexuale cu o alta persoana, par a fi lipsiti de dorinta de intimitate.

Au o capacitate redusa de a gasi placere in experiente senzoriale.

Prezinta o amabilitate exterioara, fara reactivitate emotional, adica foarte rar apar expresii faciale de raspuns, ca de exemplu, zambetul.

 

Tulburarea de Personalitate de tip Schizotipal

Elementul esential al acestei tulburari de personalitate il constituie un pattern pervaziv de deficite sociale, prin incapacitatea de a avea relatii cu alte personae, precum si distorsiuni cognitive si de comportament. Debuteaza la inceputul perioadei adulte si se manifesta intr-o varietate de contexte.

-Au gandire magica si credinte stranii ce le influenteaza comportamentul, avand preocupari bizare( sunt superstitiosi, cred in farmece)

-Au experiente perceptive neobisnuite, incluzand iluzii corporale

Au un limbaj supraelaborat, metaphoric sau sterotipic.

-Au ideatie si suspiciozitate paranoida

-Au un aspect bizar, excentric,

-Nu au amici si nici prieteni apropiati,

Au anxietate sociala, asociata cu temeri paranoide.

 

 

Vorbim adesea de virusi, de bacterii si de diverse vaccinuri. Ne vaccinam sa capatam imunitate, ne vaccinam sa devenim rezistenti.

Cum ne vaccinam impotriva tulburarilor de personalitate? Cum le constientizam si cine ar trebui sa se implice in sanatatea noastra comportamentala? Cum ne aparam de antisociali? Cu siguranta ar trebui sa se implice in primul rand familia. Dar, daca exista acolo un pattern stabil de trairi disfunctionale?  Sau nu exista familie. Atunci ar interveni scoala, cadrele didactice. Daca am avea nesansa sa intalnim un invatator paranoic, isteric…..? Isterizat la randul sau de familia originala sau cea pe care si-a constituit-o el. Aparat de conducerea scolii, ca mai are putin si iese la pensie, apoi nu sunt cadre sa-l inlocuiasca! Aparat de unii parinti ce accepta maltratarea copilului lor cu conditia sa invete, sa stie de frica…sa ajunga in viata, ce el parintele, nu a reusit sa ajunga. Cine ar interveni? Protectia copilului…..Cum ar putea ea, sa se implice daca nu este anuntata de nimeni! Greu de spus. Tulburarile de personalitate nu ucid, dar ne afecteaza comportamentul si relatiile interumane, ne afecteaza viata si fara sa dorim uneori ii afectam si pe ceilalti, ii condamnam la suferinta…

Poate acesta a fost imboldul sa scriu acest articol cu dorinta de a constientiza cititorii ca este necesar sa facem un test de personalitate pentru a ne cunoaste mai bine structura psihica, predispozitiile.

 

Bibliografie selectiva:

Manual de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale; D.S.M-IV-TR