Noi, echipa de psihologi si psihoterapeuti, ne-am intrebat: cum sa scriem acest prim articol al nostru? Al Clinicii PsyGalaxy.ro. Sa-l scriem intr-un limbaj academic ce presupune definitii si explicatii abstracte, dand citate din cartile oamenilor de stiinta din domeniul psihologic si medical sau sa-l scriem asa cum simtim… sa spunem: pe intelesul celor care au nevoie de serviciile noastre.
Apoi am ajuns la intrebarea inevitabila: pentru cine-l scriem? Ca sa stim cum sa ne adresam. Normal ca fiecare profesie are limbajul sau stiintific incarcat cu termeni sofisticati, abstracti iar pt intelesul lor ai nevoie de un DEX. Inca o incorsetare (fara rost) data de cuvant. La inceput a fost cuvantul… ( spune un text biblic) prin urmare rolul cuvantului este acela ca, prin rostirea lui sa simti eliberarea!
Ce cuvant maret: eliberarea!
Omul aflat intr-o suferinta fizica sau emotionala va cauta eliberarea. Cercetatorul stiintific va cauta si studia in cazuistica sa, manifestarile unor afectiuni si se va exprima academic. Asadar, hai sa-l scriem pe intelesul tuturor. In viata fiecaruia dintre noi vine o vreme cand ne putem afla in fata unei suferinte ce pare greu de depasit, de unul singur. Atunci cu siguranta vom dori sa batem la o usa. „Bate si ti se va deschide” dar la usa cui sa bati? Asa ca, ni s-a parut imperios necesar…
…sa facem distinctia intre: psiholog si psihoterapeut, intre psiholog si psihiatru.
Cu timpul vom vorbi si de terapii si mai ales de rolul lor in viata noastra psihica.
Medicul psihiatru
Medicul psihiatru – este cel care trateaza (dupa stabilirea diagnosticului) prin intermediul medicamentelor. Cuvantul „psihiatrie” vine de la cuvantul grecesc „psyche” care inseamna suflet (sau spirit… desi exista o diferenta de continut intre suflet si spirit) si cuvantul: „iatros” – care inseamna medic, deci medic de suflete. Prin urmare psihiatria este o ramura a medicine ce, are rolul de a consulta (diagnostica) de a preveni si trata bolile mintale. Scopul principal al psihiatriei este mentinerea sanatatii mintale sub toate aspectele ei: comportamental, afectiv, relational, sexual. Normal ca ne punem intrebarea fireasca: de ce apar aceste tulburari? Cauzele lor sunt complexe si fiecare boala psihica are un aspect individual si social, determinat de: ereditate, de personalitate, de experientele de viata ale fiecaruia in parte. Psihiatria foloseste date ce rezulta si din cercetarile stiintifice ale specializarilor conexe, de exemplu: din domeniul neurologiei, endocrinologiei, biologiei, psihologiei, farmacologiei. Prin urmare bolile psihice vor fi tratate numai de medicii psihiatrii.
Psihologul:
Psihologul: voi da definitia cuvantului, pornind, de la etimologia cuvantului: psihologie- format din doua cuvinte: psyche- care inseamna suflet si logos care inseamna stiinta, deci stiinta care studiaza sufletul( psihicul). Din antichitate si pana in sec. al 19-lea, psihologia facea parte din filozofie. Dupa aceea s-a desprins devenind o stiinta de sine. Primele referiri la suflet le gasim in antichitate la Aristotel in lucrarea sa: „Despre suflet” apoi primul cabinet de cercetare in domeniul psihologiei a fost infiintat de Wilhelm Wundt in anul 1879. Ca orice stiinta, ca sa poata fi acreditata are nevoie de: obiect de cercetare, de metode si legi, de finalitate. La capitolul obiect de cercetare, vorbim despre viata psihica interioara, de comportamentul uman, de conduita si de activitatea umana. Metodele de cercetare sunt si ele diverse: metoda observatiei, metoda experimentului, metoda convorbirii( aici avem: convorbirea standard, libera, spontana) apoi metoda anchetei pe baza de chestionare, metoda psihometrica pe baza de teste psihologice. Prin urmare psihologia ca stiinta se ocupa cu studiul psihicului uman, al proceselor psihice cognitive, afective, a insusirilor psihice ale personalitatii (caracter, temperament).
Dar ce este psihicul uman?
Profesorul, Dr. Mielu Zlate, spunea intr-o carte a sa: „Fundamentele Psihologiei” (publicata la Editura Univers, 2006, Bucuresti) ca putem vorbi despre psihic daca-l raportam intr-o: „conexiune universala” si atunci apare ca o expresie a vietii de relatie intre om si univers; daca-i raportam la materie, va devein o functie a materiei superior organizata reprezentata, prin creier; daca-l raportam la mediul inconjurator, va apare ca reproducere in subiectiv, a realitatii obiective; iar raportat la social, psihicul va fi conditionat si determinat: socio-istoric si cultural. Mai nou, se poate vorbi si de psihologia cuantica care se refera la integrarea principiilor fizici cuantice in psihologie.
PSIHOLOGUL-este deci, o persoana licentiata in psihologie si cu o specializare intr-un domeniu de activitate psihologica (scolara, clinica, munca si servicii…), astfel incat va fi capabil sa inteleaga psihicul si personalitatea umana sub toate aspectele ei.
Psihologul Clinician va folosi tehnici si proceduri de testare ce au rol de a identifica problema clientului si in functie de specializare poate interveni cu acordul clientului in rezolvarea unor probleme. Testele care se dau de catre psiholog sunt teste: de personalitate, de evaluare psihopatologica, de evaluare a nivelului psihic de dezvoltare, de aptitudini, de inteligenta, teste de anxietate, depresie, agresivitate, teste scolare… ( sunt o multime de teste). Psihologul poate interveni in situatii de criza existentiala prin terapii scurte.
In articolul viitor vom vorbi de psihoterapeut si psihoterapii.
Aveti mare dreptate,”Omul aflat intr-o suferinta fizica sau emotionala va cauta eliberarea”.Din pacate,multi cauta aceasta eliberare acolo unde nu o vor gasi niciodata-in bautura,droguri sau fumat,si cad in suferinte si mai mari.De unde oare aceasta reticenta cand vine vorba sa mergem la psiholog?Cred ca ar trebui facut ceva in sensul explicarii prin mas media a rolului psihologului in viata noastra indiferent de varsta pe care o avem.Se difuzeaza obsesiv reclama cu ANAF-ul .In locul ei,mi-ar fi placut sa se difuzeze acest articol.