Pentru intelegerea mai buna a termenului vom defini mai intai, ce este Psihoterapia.
Cuvantul “psihoterapie” vine din limba greaca veche, care inseamna: psyche (suflet) si therapye (a vindeca), deci a vindeca sufletul. Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar, aflat la granite dintre psihologie si medicina, este o metoda de tratament ampla si planificata ce are mijloace si metode stiintifice (cu origini in psihologia clinica, medicina, filozofie). Rolul psihoterapiei este acela de a reduce starea de suferinta: sufleteasca, psihosomatica, somatopsihica, comportamentala in care se afla o persoana, la un moment dat. Aceasta activitate de psihoterapie este realizata de un specialist, de un PSIHOTERAPEUT (care are o formare intr-un domeniu terapeutic). Prin urmare, PSIHOTERAPEUTUL inlesneste actul de psihoterapie, intr-o relatie interpersonala intre doua sau mai multe persoane (in functie de tipul psihoterapiei, individuala sau de grup) si un client( pacient). In functie de metodele si tehnicile folosite in cadrul unei psihoterapii, vorbim de mai multe orientari psihoterapeutice:
– psihoterapia Adleriana (infiintata de medical Alfred Adler)
– psihoterapia Gestalt (infiintata de Frederic si Laura Perls)
– psihoterapia Centrata pe Client (infiintata de Carl Rogers)
– Psihodrama (Jacob Levi Moreno)
– Psihoterapia Transpersonala (Stanislav Grof)
– Programarea Neurolingvistica sau NLP (Jan Grinder)
– Hipnoterapie (Milton Erickson)
– Psihoterapia Cognitiv-comportamentala (Aron Beck, Albert Ellis)
– Psihoterapia expresiva sau terapia prin arta: dans, miscare, muzica, sculptura, jocuri, desen, naratiune…
– Psihoterapia Integrativa (Tomas French, Maria Gilbert, Ken Evans, Richard Erskine)
Am numit cateva dintre orientarile terapeutice, ele sunt intr-un numar mai mare.
Un lucru este sigur, cea mai importanta intr-un demers psihoterapeutic este alianta, sau relatia terapeutica, care se stabileste intre client (pacient) si terapeut.
Psihoterapia este necesara in cazurile cand apar situatii de: anxietate, nervozitate, depresie, stress, atac de panica, doliu, divort, dependente… Dar si in situatii de genul: ceva nu mai merge in…, sau cand vrei sa te “cunosti mai bine”, cand “ nu intelegi de ce am reactionat asa”, sau cum a fost posibil sa se intample asta? cum de intalnesc numai eu personae de genul acesta? le atrag eu? Sau ele ma aleg pe mine?. Toata viata suntem intr-o continuua schimbare si adaptare la nevoile momentului.
Cand apar dificultati de adaptare vino la psihoterapie!
Nu lasa rigiditatea si conservatorismul sa-ti invaluie sufletul si mintea. Ramanem tineri daca avem o minte si un suflet tanar. Estetica corporala (conteaza mult in zilele noastre) dar nu este totul. Am auzit expresii de genul:
-Vai ce tanara (tanar) arati! Nimeni nu-ti da anii tai.
Ce raspunde in sinea sa tanarul:
– Daca ai stii ce este in sufletul meu! Ce furtuna! Ce suferinta!
Masca pe care o punem in exterior pt societate nu ne ajuta in interior Foloseste arta de a fi tanar prin a te cunoaste mai bine, prin a stii ce potential ai ca sa stii pe ce cale s-o ei. Da-ti voie sa te cunosti mai bine (in fiecare din noi este un filon de aur)si a fii authentic, fii propriul tau sculptor. Nu trebuie sa ai teama sa pasesti intr-un cabinet de psihoterapie. Aici vei invata ca starile de genul: teama, rusinea, vinovatia, frustrare, neputinta de a spune nu, vor fi lucrate ca sa le poti depasi, sa nu le mai cari cu tine ca pe-o carapace, aidoma unei broaste testoase, sub carapacea lor ascunzandu-te cand intalnesti un obstacol.
Obstacolul il depasesti daca stii cum sa iesi in intampinarea lui!
Asta este ce trebuie! Explicat in cuvinte explicite pentru toti!
Minunat!Pe scurt,cabinetul unui psihoterapeut este locul in care sufletul nostru(pe care prea ades il neglijam)se vindeca si isi recapata stralucirea!